marți, 26 august 2014

Ţelina - proprietăţi

Frunzele de ţelină au un conţinut ridicat de vitamina A, în timp ce rădăcina este o sursă excelentă de vitamina B1, B2, B6 şi C, spun medicii nutriţionişti. Potrivit specialiştilor, radacina telinei mai conţine potasiu, acid folic, magneziu, calciu, fier, fosfor, sodiu şi aminoacizi.
“Ţelina este săracă în calorii şi bogată în fibre, fiind un aliment recomandat în cura de slăbire. Vitaminele şi mineralele conţinute au efect diuretic, calmant, ameliorând simptomele poliartritei reumatice şi scad tensiunea”, precizează medicul nutriţionist Mihaela Bilic.
Telina este de doua feluri:
1) de radacina, care la noi e Romania este intalnita peste tot (mai ales radacinile), cu bulbul mare si tulpini subtiri verde inchis. In engleza, “celeriac”
2) telina de tulpina, mai greu de gasit in Romania(se gaseste mai des in Ardeal), cu bulbul mic si tulpini groase verde deschis, in engleza “celery”. In SUA se foloseste preponderent (>95%) acest fel de telina. In Romania acest fel de telina este numit “apio”. In ultimul timp telina de tulpina a inceput sa apara si in supermarketuri ca Mega Image, Kaufland sau Auchan dar fiind din import(de obicei din Turcia sau Olanda) are proprietati nutritive mult mai scazute ca cea romaneasca sau bulgareasca.

Ţelina accelerează eliminarea toxinelor din organism şi a acidului uric

Ţelina accelerează eliminarea toxinelor din organism şi a acidului uric, ceea ce duce la calmarea durerilor în cazul persoanelor bolnave de gută. Pentru că este un bun drenor pulmonar şi un excelent calmant al tusei, se recomandă consumul de ţelină în timpul răcelilor sau al gripelor sub formă de ceai, tinctură sau în salate.

Telina ajută la spargerea şi eliminarea pietrelor la rinichi si protejeaza stomacul de cancer

De asemenea, planta conţine substanţe ce au efect anticancerigen asupra organismului, iar o dietă din care nu lipseşte ţelina poate proteja stomacul de cancer, susţin specialiştii. Medicii spun că sucul de ţelină ajută la spargerea şi eliminarea pietrelor la rinichi. Pentru rezultate vizibile, specialiştii recomandă o cură cu suc de ţelină timp de o lună. Acest remediu previne şi formarea unor noi pietre la rinichi.
Telina contine substante din familia cumarinelor care fluidizeaza sangele si substante spasmolitice si vasodilatatoare, poate ameliora durerile premenstruale daca e consumata inainte de menstruatie (si nu in timpul!). De asemenea, telina si alte plante din aceasta familia Umbeliferae amelioreaza probleme ale sistemului circulator. Mai este de mentionat ca telina are specificitate pentru zona pelviana (atat la barbati cat si la femei) si este si antianemica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu