marți, 26 august 2014

Plante medicinale pentru prevenirea bolilor la sân

        

Exista nenumarate plante si vitamine naturale care va vor ajuta la mentinerea sanatatii si prevenirea cancerului mamar si a bolilor fibrocistice (ganglioni non cancerigeni la nivelul sanilor). Dupa cum bine stim, cancerul mamar are o incidenta din ce in ce mai mare, una din zece femei fiind predispusa la aceasta boala mortala inainte de implinirea varstei de 85 de ani. Unul dintre factorii decisivi in aparitia bolii este dezechilibrul hormonal, in special la nivelul estrogenului, care poate provoca cresterea excesiva a sanilor. Cu toate acestea, avem la dispozitie o varietate de plante pe care sa le includem in dieta si care sa ne ajute la pastrarea echilibrului si sanatatii la nivelul sanilor.
Trifoiul rosu (Trifolium pratense) – Aceasta planta a fost folosita de-a lungul timpului de diferite civilizatii in tratamentul cancerului mamar. Trifoiul rosu contine isoflavone, o clasa de fitoestrogeni similari ca structura cu estrogenul. In perioada de premenopauza, la femeile cu un nivel de estrogen normal, isoflavonele au un efect anti-estrogen. In perioada de post menopauza insa, aceleasi isoflavone au un efect de estrogen slab. Trifoiul rosu este de asemenea indicat prevenirii osteoporozei la femeile aflate la menopauza, boala care apare datorita nivelului scazut de estrogen. Mai mult, trifoiul rosu poate ameliora simptomele menopauzei precum transpiratia abundenta nocturna, bufeurile, uscaciunea mucoasei vaginale si scaderea libidoului. In fine, consumul acestei plante este contraindicat atat pe durata sarcinii cat si in perioada alaptarii.
Ceaiul verde – Mai multe studii recente au relevat faptul ca ceaiul verde are un efect de prevenire a formarii tumorilor solide si deci, de scadere a incidentei aparitiei cancerului mamar la femei. De altfel, studiile specialistilor denota faptul ca flavonoidele pe care le gasim in acest tip de ceai reduc riscul aproape oricarui tip de cancer, inclusiv cel de colon, prostata si gastric. Un astfel de studiu efectuat in Japonia, puncteaza din punct de vedere statistic incidenta scazuta a tumorilor maligne la nivel mamar la femeile care consuma frecvent ceai verde. Mai mult, prelevand date pe o perioada de 7 ani de zile, cercetatorii japonezi au descoperit importanta ceaiului verde chiar si in cazul femeilor cu cancer mamar in stadiile I si II de evolutie a bolii, recurenta bolii fiind de 2 ori ami mica in cazul unui consum de cel putin 5 cesti de ceai verde pe zi.
Turmericul (Curcuma longa) – Efectele antiinflamatorii ale tumericului sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, referinte despre aceasta planta pastrandu-se chiar si din timpul civilizatiilor antice din peninsula Indiana, in textele Aiurvedice. Un studiu recent efectuat pe soareci de laborator, certifica proprietatile tumericului, capabil de a incetini evolutia si raspandirea celulelor canceroase la nivelul plamanilor si alte organe. Alte studii, releva si importanta tumericului in tratarea unor boli cu transmitere sexuala precum clamidia sau gonoreea.
Alaturi de aceste plante, pentru mentinerea sanatatii sanilor si prevenirea cancerului mamar, va recomandam si o serie de vitamine care nu trebuie sa lipseasca din dieta dv. zilnica. Una dintre acestea este si vitamina A (beta carotenul), recunoscuta prin proprietatile ei in prevenirea cancerului mamar si a altor afectiuni ale sanilor. Si Iodul, un mineral foarte raspandit in vegetatia marina este recomandat in dieta zilnica, alaturi de vitamina A, fiind un factor preventiv in lupta cu aceste boli.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu