marți, 26 august 2014

Mămăliga

Mămăliga este considerată de mulți mâncarea săracilor, dar puțini știu că aceasta ne ajută foarte mult să ne menținem sănătatea. 

Nutrioniștii ne îndeamnă să consumam mămăligă. Preparatul tradițional, obținut din făină de porumb, ne poate aduce mai multe beneficii decat credeam. Printre efectele benefice ale acestui aliment se numără protejarea stomacului, detoxifierea ficatului și creșterea duratei de viață. 

Porumbul este singura cereală care conține caroten (provitamina A), un puternic antioxidant. În timp, cercetatorii au constatat că porumbul, ca cereală alimentară, rezolvă problemele biliare și este un protector împotriva cancerului. 

Protejează stomacul

Specialiștii in biologie celulară vegetală de la Universitatea din Koln au descoperit recent prezența în boabele de porumb a unor substanțe derivate ale acizilor arahidic și palmitic, extrem de importante pentru sănătatea organismului. Acești acizi ignoră legile chimiei și biologiei clasice, absorbindu-se în intestin cu mare ușurință, fără a suferi transformări chimice decât în proporție de 22-28%.


Detoxifică ficatul

Efectul detoxifiant al substanțelor din porumb ușurează efortul ficatului de neutralizare a substanțelor toxice, reducând considerabil riscul la insuficiențe și ciroze hepatice, potrivit. La populațiile care consumă zilnic terci de mălai, incidența bolilor hepatice este de 10 ori mai mică, iar copiii se dezvoltă mai bine. Gastrita și ulcerul sunt ameliorate de consumul de mămăligă caldă în loc de pâine, mălaiul având efect de reducere a acidității și de calmare.

Crește durata de viață

Cercetatorii endocrinologi consideră că un consum zilnic de mămăligă scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfuncții tiroidiene. De asemenea, consumul de mămăligă reglează concentrația de glucoză în sânge, fiind de folos diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol din sânge, scazând astfel riscul de ateroscleroza și, implicit, de infarct.

Dezvoltă musculatura

Fiziologul spaniol E.A. Rodriguez a observat, întâmplător, că cei mai apți copii pentru sporturi de performanță din Ecuador și Columbia au o bogată alimentație în  „terciuri de porumb". Pe baza acestei observații, el a inițiat un amplu program de cercetare în medicina sportivă, descoperind că aceleași substanțe derivate ale acidului palmitic și arahidonic au rol în dezvoltarea fibrei musculare, prin modificarea modalității de acțiune a hormonilor tiroidieni.Nu îngrașă

Preparatul din porumb este util și celor care suferă de obezitate deoarece oferă o senzație de sațietate extrem de rapidă, datorită fibrelor alimentare din compozitia sa.

Trebuie să avem totuși în vedere că mămăliga "sănatoasă" trebuie preparată din făină integrală de porumb și nu din mălai grișat, care este mult mai sărac în substanțe nutritive.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu