vineri, 29 august 2014

Ţelina - o plantă care învinge cancerul

Stim foarte bine ca telina este cunoscuta pentru numeroasele beneficii de sanatate, insa , un studiu recent a constatat ca poate ucide pana la 86% din celulele canceroase.

Un studiu recent a aratat ca telina are puterea sa distruga un procent destul de mare din celulele canceroase din cadrul cancerului pulmonar, procedura care s-a realizat in vitro (NCI-H460), prin inducerea mortii celulare programate (apoptoza).

Raspunzator de acest efect este un compus care se regaseste in abundenta in telina, acesta fiind apigenina. Apigenina este bine cunoscuta ca un compus puternic anti-cancer, demonstrat fiind in alte studii, ca poate ucide celulele canceroase si din alte tipuri de cancer, inclusiv de san, de prostata, pancreatic si ovarian.


Doua studii recente au aratat ca femeile care au diete bogate in telina, au redus riscul de cancer ovarian cu 20%, si riscul de cancer mamar cu 19%. Promitator este un alt studiu din China, care a descoperit ca oamenii care mananca 2-3 portii de telina pe saptamâna, pot reduce riscul de cancer pulmonar cu un uimitor 60% (1 portie = 80 grame sau doua tulpini medii).

Marea problema a metastazelor cancerului o reprezinta cresterea endoteliala vasculara, care stimuleaza formarea de noi vase de sange. Din pacate, cresterea acelor vase este o parte integranta a procesului de crestere a tumorilor canceroase. Apigenina scade cresterea endoteliala vasculara in organism, reducând posibilitatea cresterii tumorilor.

Implicit, apigenina, poate ajuta la prevenirea cresterii celulelor canceroase pulmonare, de prostata, leucemice si tiroidiene. De asemenea, previne absorbtia de glucoza, perturba ciclul celular al cancerului de pancreas.

Va rugam sa adaugati cele relatate la unul din mai multele motive pentru a mânca aceasta super-planta. Ea nu are doar beneficiile antioxidante, ci este si o mare sursa de fibre alimentare. Deci, în cazul în care doresti sa incerci sa reduci riscul aparitiei cancerului, include in dieta ta Telina.

Poti adauga telina in foarte multe tipuri de preparate, avand un gust unic, care o deosebeste clar de restul legumelor. Amintiti-va va rog sa alegeti tot timpul numai telina organica, care sa nu aiba nici urma de pesticide sau alte componente chimice. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu