marți, 26 august 2014

Oncogenele şi cancerul

Cancerul este o boală genetică, cauzată de anomalii ale genelor care codifică moleculele implicate în procesele de comunicare a celulelor. Dacă un defect al unei gene poate determina cancer într-un organ, același defect genetic, indiferent de unitatea histologică și anatomică, poate cauza cancer și în alte organe. Din această cauză, celulele canceroase, ignorând procesele de control ale organismului, se reproduc necontrolat.
Așa numitele oncogene joacă un rol important în dezvoltarea tumorilor. Oncogenele sunt gene a căror versiune defectuoasă este responsabilă de producerea unor proteine anormale, care pot transforma celula normală într-o celulă tumorală. Există și gene care inhibă dezvoltarea tumorilor. Acestea sunt gene antitumorale sau supresoare ale tumorilor. Ca exemplu practic, oncogenele reprezintă accelerația, iar genele supresoare tumorale reprezintă frâna.
Din anul 2003 cunoaștem harta completă a genomului uman. Cercetările genetice au identificat, până în prezent, cca. 400 de gene tumorale (oncogene și gene supresoare ale tumorilor), dintre care 138 sunt responsabile pentru apariția celor mai frecvente tipuri de cancer de origine epitelială, cum sunt cancerul pulmonar, cancerul de colon, cancerul mamar. Aceeaşi oncogenă poate cauza dezvoltarea tumorilor în mai multe părți ale organismului.
Incidența anumitor gene canceroase sau a defectelor acestora este mai crescută, în timp ce alte defecte genetice sunt mai rare, reprezentând doar 1-2% dintre cazuri. Dar nici acest raport nu este de neglijat, deoarece în mod sigur vor exista bolnavi a căror tumoră este cauzată tocmai de acest defect genetic rar, care apare poate o dată la o sută de cazuri. De aceea este indicată examinarea simultană a cât mai multe defecte ale genelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu