miercuri, 17 septembrie 2014

Totul despre varză

VARZA (Denumirea stiintifica: Brassica oleracea )
Varza este crescuta in salbaticie, in regiunile mediteraneene de mii de ani. Frunzele din soiurile de astazi au deosebiri interesante. Unele sunt cu frunzele larg desfacute, in timp ce altele sunt netede si bine torsadate. Culorile variaza, de asemenea, de la verde pal, verde, albastru, rosu, rosu purpuriu si aproape alb. Toate au tulpini foarte scurte, care sunt deasemenea la fel de delicioase si hranitoare ca frunzele.
Varza, este cel mai bine sa fie pregatita cruda, pe cat de mult posibil, pentru mai multe substante nutritive.
Salata de varza este foarte populara si de asemenea, venerata in intreaga lume pentru aroma nemaipomenita si se preteaza la multe tipuri de supe.
Varza are cei mai puternici antioxidanti gasit in legumele crucifere – fitonutrienti, cum ar fi tiocianatii, luteina, zeaxantina, isothiocyanates si sulforafan care stimuleaza detoxifierea enzimelor. Cercetarile au demonstrat ca acesti compusi protejeaza impotriva mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de san, colon si prostata.
Bogata in vitamina K, varza ofera 85% din necesarul zilnic. Acest lucru este foarte important, nu numai pentru metabolismul osos, ci si pentru boala Alzheimer. Valoarea zilnica de 54% de vitamina C, este furnizata in corp printr-o portie de varza, este impresionanta!
Varza este, de asemenea, o sursa excelenta de fibre, vitamina B6, acid folic si mangan, precum si cantitati sanatoase de tiamina (vitamina B1), piridoxina (vitamina B6) si acid pantotenic (vitamina B5). Acesta contine, de asemenea, fier, magneziu, fosfor, calciu pentru oase puternice si potasiu pentru reglarea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale.

Informatii nutritionale

O portie medie de varza cruda (89 de grame):
Per portie
Calorii …………………………………… 22
Carbohidrati …………………………… 5 gvarza superaliment
Zahar …………………………….…….. 3 g
Fibre ……………………………...……. 2 g
Proteine ………………...………..……..1 g
Sodiu …………………………………….16 mg

Studiile efectuate pe varza

Dovezile din abundenta arata ca varza ar fi un remediu extraordinar pentru ulcerele de stomac, datorita continutului sau ridicat de fitonutrienti. Unul in special – indol-3-carbinol – descoperit in urma cercetarilor care dovedesc prevenirea si incetinirea cresterii celulelor canceroase. Doua linguri de varza, administrate pe zi protejeaza impotriva cancerului de stomac, accelereaza estrogenul metabolismului pentru a proteja impotriva cancerului de san si inhiba cresterea polipilor, un precursor de cancer de colon. Un alt raport a aratat o reducere de 66% in cancerul de colon la barbati, care au mancat varza o data pe saptamana.
Compusii din varza consolideaza muschii stomacului, care ajuta la rezistenta atacurilor acide, potrivit unui alt studiu. Un remediu european, pentru ulcerele de stomac, sustinute de cercetarea stiintifica, au aratat vindecarea completa in termen de 10 zile, prin administrarea unei cesti de suc de varza pe zi.

Aspecte inedite despre varza

Varza in otet a fost un aliment de baza pentru marinari, iar in Statele Unite este considerata un “talisman” pentru noroc in Anul Nou.

Rezumat

Varza are o valoare mare de nutrienti si este mult mai buna si mai sanatoasa decat multe medicamente. Ea ajuta la vindecarea ulcerului gastric si poate ajuta la prevenirea cancerului. De fapt, unele studii indica faptul ca varza poate fi mai eficienta decat orice alt tratament.
Tocata in salate reci, adaugata in supe de legume sau facuta suc, varza este cu adevarat un super-aliment!

1. Varza este una dintre cele mai vechi legume, datand de prin 1600.
2. Varza este disponibila in multe soiuri: rosie sau violeta, verde sau varza de Napa, de obicei utilizata in bucataria chinezeasca, bok choi(varza chinezeasca tanara) si varza de Bruxelles.
3. Varza are putine grasimi saturate, 0 colesterol, dar multe fibre, vitaminele C, K, A, B6, folat(acid folic) potasiu, mangan, tiamina, calciu, fier si magneziu.
4. Cea mai mare mancare de varza facuta vreodata a fost gatita in 2008 in orasul macedonean Prilep, cu 80 191 de sarmale, cantarind 544 kg.
5. Se stie ca bautul sucului din varza ajuta la vindecarea stomacului si a ulcerelor intestinale.
6. Daca cineva priveste la ingredientele unei diete cu putine calorii, varza este in capul listei. O cana de varza tocata are doar 15 calorii. Este clar un aliment pentru pierderea in greutate.
soiuri de varza
7. Varza contine cantitati seminificative de fibra si fier, ceea ce ajuta la mentinerea unei bune si sanatoase conditii a tractului digestiv si colonului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu