miercuri, 3 septembrie 2014

Drojdia de bere

   Drojdia de bere este o aglomerare de ciuperci inferioare (Saccharomyces cerevisiae), de dimensiuni microscopice, dar care se comporta ca niste adevarate uzine de medicamente. 

    Drojdia de bere este considerată un aliment „miracol”, mult mai eficient chiar decât grâul şi germenii de grâu, mai ales că nici o altă hrană nu cuprinde, într-o combinaţie atât de perfectă şi într-o formă atât de uşor asimilabilă, o gamă largă de substanţe nutritive importante. In această direcţie, drojdia de bere depăşeşte cu mult în valoare cerealele, fiind mult mai eficientă decât laptele şi carnea

    Drojdia de bere contine proteine usor asimilabile (50%), toate vitaminele din complexul B, vitamina D, H, E (biotina), enzime, lecitina, lipide (5-10%), glucide, saruri minerale esentiale, glutation si peptide sulfuroase, având o acţiune preponderentă în fenomenele vitale şi în special în reacţiile de oxido-reducere, în procesele de dezintoxicare şi de rezistenţă la infecţii.
Deasemenea, mai conţine cantităţi importante de ergosterol (care sub influenţa razelor ultraviolete solare se transformă în vitamina D), acţiunea sa antirahitică fiind de 4 ori mai intensă decât cea a uleiului de ficat de morun.
Conform ultimelor cercetari, drojdia de bere are in alcatuire 16 aminoacizi, 17 vitamine si 14 minerale: potasiu, fier, calciumagneziu, fosfor (12%), seleniu, crom, zinc, argint,aur, cupru, cobalt, mangan, iod.

    Cateva dintre actiunile terapeutice ale vitaminelor din complexul B:
B1 - eficienta in combaterea tulburarilor digestive, a celor cardiace, in tratarea depresiilor, a nevralgiilor si a oboselii.
B2 - utila in combaterea eczemelor, a imbatranirii pielii
B3 - implicata in procese ce tin de echilibrarea sistemului nervos
B5 - stimulent natural al glandelor corticosuprarenale, remediu anti-stres, mareste rezistenta la infectii
B7 - neutralizeaza colesterolul, fiind deci indicata in obezitate; previne caderea parului
B8 - utila pentru reglarea metabolismului proteinelor si grasimilor
B9 - are efect antianemic, ajuta la mentinerea echilibrului hormonal
B12 - actioneaza asupra sistemului nervos, marind puterea de concentrare, ameliorand cefaleele; contribuie la mentinerea echilibrului hormonal
B15 - amelioreaza oxigenarea tisulara, este un remediu minune impotriva imbatranirii, ajuta la dezintoxicarea ficatului

    Este în special indicată persoanelor care fac eforturi fizice, deoarece le măreşte rezistenţa la oboseală, favorizând activitatea musculară şi uşurând eliminarea toxinelor şi a deşeurilor de metabolism. Este în mod natural indicată în avitaminoze complexe sau simple din grupa B, precum şi în diferite afecţiuni neurologice, neuromusculare, în manifestările nervoase de alcoolism.

    În plus, datorită activităţii sale hepatoprotectoare, ea convine în special în stările precirotice şi în stazele hepatice, sau cu alte cuvinte în degenerescenţele grăsoase ale ficatului. Ea se dovedeşte de asemeni eficientă în stările de denutriţie extremă şi de slăbiciune constituţională, ca şi în cazul bolnavilor alimentaţi cu sonda.

    Există levuri (drojdii) înalte, de panificaţie, cu activitate optimă între 15-20°C şi levuri joase, cu activitate optimă între 5-6°C, folosite la fabricarea berii. Doar ultimele se folosesc în terapeutică sub numele de drojdie de bere.

Proprietăţi:
    Antianemic, antireumatic, hipoglicemiant, laxativ slab, remineralizant, revitalizant, vitaminizant B, hepatoprotector, antioxidant, imuno-stimulent, radioprotector, detoxifiant.

Indicaţii:
    Acnee, afecţiuni ale pielii, psoriazis, afecţiuni inflamatorii ale căilor respiratorii superioare, afecţiuni neurologice, afecţiuni reumatismale, afecţiuni vaginale, anemie, arsuri, astenie, auto-intoxicaţii, constipaţie, demineralizare, diabet zaharat, enterită muco-membranoasă, furunculoză, gastroenterită acută infantilă, gripă, intoxicaţii alimentare, iritabilitate, leucoree, nefrită, păr (întreţinere), pneumonie, tulburări de creştere, varice, hepatita virala A, B si C, obezitate, colesterol, boli cardiovasculare, paralizie, parkinson, alzheimer.

Mod de administrare:
Intern: o linguriţă de 3 ori pe zi, luata ca atare sau dizolvată în apă ori în diferite combinaţii alimentare.
Extern: sub formă de spălături (o linguriţă de drojdie dizolvată în 1 litru de apă), în gastroenterite acute infantile, enterite muco-membranoase, afecţiuni ale mucoasei vaginale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu