miercuri, 17 septembrie 2014

Ce alimente ar putea distruge cancerele rezistente la medicamente?

Baza de date GreenMedInfo a adunat mai mult de 60 de articole si studii privitoare la acele substante ce pot ajuta la distrugerea cancerelor, inclusiv pe cele ce sunt rezistente la tratamentele medicamentoase. Curcumina (polifenolul principal din turmeric) a fost de departe alimentul nr. 1, cu 27 de studii atestandu-i eficacitatea. Boia a venit pe locul 2 cu 6 studii. Alte substante din alimente care s-au aratat a avea vreun efect includ:
Carotenoizii
Licopenul
Sulforafanul
Flavonoizii
Zeaxantina
Cancerul este in general o boala cauzata de om, rezultatul indepartarii cu mult de modul sanatos de viata al stramosilor nostri. Indepartarea de alimentatia sanatoasa si de activitatile ce vin in sprijinul sanatatii, simultan cu imbratisarea unui stil de viata puternic nenatural si continua afundare intr-un exces de chimicale, este ceea ce cauzeaza dezvoltarea multor cancere. De aceea este important ce mananci pentru a evita acest ucigas de top.

Cancerul rezistent la multipla medicatie

Ai auzit probabil despre problemele cu bacteriile rezistente la medicamente, precum stafilococul auriu rezistent la meticilina (MRSA). Acesta este mult mai periculos decat stafilococul auriu obisnuit, deoarece a devenit rezistent la antibioticele cu spectru larg, utilizate in mod obisnuit pentru tratarea infectiilor cauzate de acest germen, cum ar fi meticilina, oxacilina, penicilina si amoxicilina.
Intocmai precum bacteriile pot deveni rezistente la antibiotice, cancerul poate deveni rezistent la medicamentele cu care este tratat, in speta medicamentele administrate in cadrul chimioterapiei. Asa dupa cum s-a declarat in jurnalul Nature Biotechnology/Biotehnologia Naturii:
Rezistenta la multiple medicamente, mecanismul principal prin care multe cancere dezvolta rezistenta la medicatia chimioterapeutica, este un factor major de esec in cazul multor forme de chimioterapie. Acesta afecteaza pacienti cu o varietate de cancere ale sangelui si tumori solide, inclusiv cancere ale sanului, ovariene, la plamani, si ale tractului gastrointestinal inferior. Tumorile constau de obicei in populatii mixte de celule maligne, dintre care unele sunt sensibile la medicamente, in timp ce altele sunt rezistente. Chimioterapia ucide celulele sensibile, dar lasa in urma o mai mare proportie din celulele rezistente la medicamente. Intrucat tumoarea incepe sa creasca din nou, chimioterapia ar putea esua datorita celulelor tumorale ramase si care acum sunt rezistente.
Utilizarea chimioterapiei pentru a tinti toate cancerele este oarecum ca o impuscatura in intuneric, si este oricum rareori cea mai buna optiune pentru tratarea cancerului, intrucat de obicei nu vindeca nici cancerul si nici nu prelungeste viata – si rareori imbunatateste calitatea vietii. Dar ceea ce se adauga la partea ei rea este faptul ca multe cancere acum dezvolta rezistenta la chimioterapie, ceea ce face utilitatea acesteia chiar si mai indoielnica.
Ceea ce totusi face chimioterapia este sa iti expuna corpul la toxine care ucid toate celulele care se multiplica si se divid rapid. Acestea includ nu doar celulele canceroase, ci si alte celule ce se divid si multiplica rapid, precum maduva osoasa, celulele sistemului reproducator si foliculii de par.
Acestea sunt medicamente puternice care executa un asalt asupra sistemului tau – unul pe care corpul tau trebuie deci sa il depaseasca, impreuna cu cancerul. O forma alternativa de tratament (sau cel putin una complementara) care este foarte promitatoare este potentialul utilizarii alimentelor ca „medicamentul” tau pentru a indeparta in mod natural si chiar pentru a trata bolile precum cancerul.

Poate hrana sa iti fie leac?

GreenMedInfo a compilat cercetari asupra a 66 de substante naturale (site in lb. eng.) din hrana care s-au aratat promitatoare in tratarea cancerului rezistent la multiple medicamente. Aceste alimente s-ar putea sa nu functioneze pentru TOATE cancerele, asa ca trebuie sa fii atent si sa lucrezi impreuna cu un specialist care are experienta in tratarea cancerului. Din nefericire, multi dintre acestia inca refuza sa accepte puterea pe care o exercita fiecare persoana asupra propriei sanatati, si ca prevenirea si chiar tratarea bolii pot fi la fel de simple precum modificarea dietei tale alimentare si a stilului de viata – in mod esential, schimband mediul corpului tau, pentru a furniza tuturor celulelor tale cel mai bun mediu si cel mai favorizant pentru sanatate posibil.
Parte a explicatiei – de ce mancarea poate avea o astfel de puternica influenta asupra bolilor grave, precum cancerul, se datoreaza influentei acesteia asupra procesului biologic numit angiogeneza – procesul prin care corpul tau il utilizeaza pentru a construi vasele de sange. Celulele canceroase, precum toate celelalte celule din corpul tau, nu pot sa se dezvolte fara oxigenul si nutrientii furnizati de catre capilare.
Angiogeneza excesiva (prea multe vase de sange) favorizeaza bolile precum cancerul.
Majoritatea dintre noi de fapt purtam in corpurile noastre tot timpul minuscule clustere de celule canceroase. Motivul pentru care nu dezvoltam cancere, este deoarece atat timp cat corpul tau are capacitatea de a echilibra angiogeneza in mod adecvat, el va impiedica vasele de sange sa se formeze pentru a hrani aceste tumori microscopice. Necazul apare doar daca, si atunci cand celulele canceroase reusesc sa capete propria lor sursa de sange, punct in care ele se pot transforma din inofensive in mortale.
Asa cum au inteles intuitiv stramosii nostri, natura a dozat intr-un mare numar de alimente si plante inhibitori de angiogeneza ce apar in mod natural, transformandu-le in „medicamente anticancerigene” naturale. Simplu, prin consumarea acestor alimente anti-angiogenetice, iti poti stimula natural sistemul de aparare al corpului si poti impiedica vasele sanguine sa se formeze si sa hraneasca tumorile microscopice existente in corpul tau la orice moment. Hrana mai poate fi utilizata terapeutic pentru a tinti si trata cancere specifice, cum arata activitatea dr-ului. Nick Gonzalez, care a utilizat trei protocoale – dieta, suplimente si enzime – pentru a trata cancerul.

Curcumina: luptatorul #1 impotriva cancerului

Un numar de diverse alimente au aratat efecte anticancerigene, dar multi cercetatori considera curcumina din turmeric ca avand cel mai mare potential in combaterea cancerului – si tot ea, de asemenea, are cele mai multe dovezi in sprijinul acestui fapt in baza de date GreenMedInfo.Curcumin cancer
Curcumina are si cele mai multe dovezi consemnate in literatura de specialitate in ce priveste utilizarea ei impotriva cancerului, mai multe decat oricare alt nutrient. Interesant, aceasta literatura mai include si metabolitul curcuminei si derivatii acestuia, care sunt si ei anticancerigeni. Cea mai buna dintre toate, curcumina pare sa fie sigura in tratamentul aproape tuturor cancerelor, inclusiv si cele multi-rezistente (la medicatie multipla).
Mare parte din puterea curcuminei pare sa stea in capacitatea ei de a modula activitatea si exprimarea genetica – atat prin distrugerea celulelor canceroase, cat si prin favorizarea functionarii celulelor sanatoase. Curcumina mai favorizeaza si anti-angiogeneza, dupa cum s-a discutat mai sus. Cercetatorii au mai gasit si ca, curcumina poate afecta mai mult de 100 de trasee diferite, odata ce a patruns in celula. Mai specific, curcumina are urmatoarele capacitati:
De exemplu, un studiu din Biochemical Pharmacology/Farmacologia biochimica, a descoperit ca:
Curcumina I este cel mai eficient modulator MDR [multi-drug resistance – rezistenta la mai multe medicamente] dintre curcuminoizi, si poate fi utilizata in combinatie cu medicamentele chimioterapeutice conventionale pentru a inversa MDR in celulele canceroase.
Cercetarile separate care au pus in lumina eficacitatea curcuminei impotriva cancerului multi-rezistent includ:
Un studiu din Cancer Chemotherapy and Pharmacology/Farmacologia si Chimioterapia Cancerului a descoperit ca, curcumina ar putea fi folositoare in inversarea rezistentei multi-medicatie in chimioterapia cancerului pancreatic.
Cercetari din Biochemical and Biophysical Research Communications/Comunicari Privind Cercetari in Biofizica si Biochimie au aratat ca, curcumina favorizeaza moartea programata a celulelor la celulele cancerului pulmonar uman multi-rezistent.

ATENTIE

Un punct important, si unul pe care ai nevoie sa il intelegi. Doar pentru ca o planta este naturala, nu inseamna ca va ajuta la ceva. Unele plante si abordari naturale pot de fapt sa inrautateasca cancerul, asa ca trebuie sa fii foarte atent. Din fericire, curcumina este una dintre putinele plante ce par sa fie folositoare in mod universal. Dar daca vrei sa utilizezi o alta planta, esti atentionat la modul cel mai grav sa cauti un expert in aceste terapii.

Ce alte alimente prezinta potential de lupta impotriva cancerului?

De asemenea, plasate foarte sus pe lista substantelor naturale care ar putea ajuta in lupta cancerului rezistent la medicatie multipla, au fost:

Carotenoizii

Carotenoizii sunt compusi din alimentele tale, de la legumele cu frunze verzi, la sfeclele rosii si pana la galbenul sau portocaliul spectaculos al ardeilor.
Exista mai mult de 700 de carotenoizi ce apar in mod natural, dar majoritatea oamenilor este familiarizata cu doar cativa. Multi carotenoizi sunt usor de obtinut printr-o dieta bogata in produse organice proaspete, totusi exista o exceptie care este astaxantina, un carotenoid putin cunoscut despre care se crede ca ar fi cel mai puternic antioxidant pe care il are de oferit natura. Astaxantina este greu de obtinut doar din sursele dietare, dar merita sa se afle mai multe despre ea, datorita efectelor ei binefacatoare asupra sanatatii umane.
Licopenul, un alt carotenoid antioxidant, confera tomatelor culoarea lor rosie, si lucreaza prin lupta impotriva radicalilor liberi daunatori din corpul tau. Licopenul arata si potential de lupta anticancer, in special pentru cancerul de prostata. Insa poate cel mai cunoscut carotenoid este betacarotenul, cel care da culoarea portocalie morcovilor si de unde si denumirea de caroten – de la carrot (morcov in engleza ).

Sulforafanul si indol-3-carbinolul

Un compus gasit in broccoli si alte legume crucifere (familia verzei), sulforafanul tinteste selectiv celulele stem canceroase, si facand asta, previne efectiv cancerul sa se raspandeasca sau sa revina. Asta este ceva ce nu o pot face chimioterapiile actuale, dar hrana poate!
Un alt component al broccoliului si legumelor crucifere, indol-3-carbinolul, opreste ciclul celular al celulelor canceroase la san, fara ca de fapt sa omoare celulele. Ciclul celular este o serie de pasi prescrisi in mod rigid si prin care trebuie sa treaca o celula inainte de a se divide in doua, implicand duplicarea continutului celular si separarea finala. Daca poti modifica acele componente specifice ale ciclului celular, poti opri cresterea celulelor canceroase fara a omora celulele normale. Indol-3-carbinolul interfereaza cu ciclul celular intr-un mod prin care blocheaza o gena pentru o enzima importanta in ciclul celular de crestere.

Flavonoizii

Flavonoizii sunt substante chimice naturale ce se gasesc in plante, fructe si legume. Ei sunt de fapt cel mai mare grup de cateva mii de componente apartinand familiei polifenolilor, atat de bogata in antioxidanti. Flavonoizii sunt in continuare descompusi in subclase de care probabil ai auzit, precum antocianinele, flavonolii, flavonele, flavanonele si flavanolii. Acesti termeni, impreuna cu flavonoizii si polifenolii (numiti si substante fitochimice), sunt adesea utilizati in mod intersanjabil (putand fi schimbati unii cu ceilalti) in literatura de specialitate, dar ei sunt separati in aceste grupe diferite, intrucat au variate structuri chimice.
Desi toti flavonoizii sunt antioxidanti, unii au proprietati antioxidante mai puternice decat altii, in functie de structura lor chimica. Flavonoizii sunt prezenti in majoritatea legumelor, inclusiv ceapa, broccoli si verdeturile, ca si fructele precum merele, strugurii si fructele de padure.
Viitorul tratamentului anticancer sta in primul rand in prevenirea cancerului, in schimbarea totala a stilului de viata ce implica omul ca intreg si relatia sa cu mediul inconjurator. De la alimentatie, la ganduri, la sentimente, la fapte, la miscare, odihna, totul trebuie schimbat si adaptat unei noi vieti. Tu este cel mai bun doctor al tau! Ai grija de tine! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu