Mămăliga este considerată de mulți mâncarea săracilor, dar puțini știu că aceasta ne ajută foarte mult să ne menținem sănătatea.
Nutrioniștii ne îndeamnă să consumam mămăligă. Preparatul tradițional, obținut din făină de porumb, ne poate aduce mai
multe beneficii decat credeam. Printre efectele benefice ale acestui aliment se
numără protejarea stomacului, detoxifierea ficatului și creșterea duratei de viață.
Porumbul este singura cereală care conține caroten (provitamina A), un puternic
antioxidant. În timp, cercetatorii au constatat că porumbul, ca cereală
alimentară, rezolvă problemele biliare și este un protector împotriva cancerului.
Protejează stomacul
Specialiștii in biologie celulară vegetală de la Universitatea din Koln
au descoperit recent prezența
în boabele de porumb a unor substanțe derivate ale acizilor arahidic și palmitic, extrem de importante pentru
sănătatea organismului. Acești
acizi ignoră legile chimiei și
biologiei clasice, absorbindu-se în intestin cu mare ușurință, fără a suferi transformări chimice decât în proporție de 22-28%.
Detoxifică ficatul
Efectul detoxifiant al substanțelor din porumb ușurează efortul ficatului de neutralizare a
substanțelor toxice,
reducând considerabil riscul la insuficiențe și ciroze hepatice, potrivit. La populațiile care consumă zilnic terci de mălai,
incidența bolilor
hepatice este de 10 ori mai mică, iar copiii se dezvoltă mai bine. Gastrita și ulcerul sunt ameliorate de consumul de
mămăligă caldă în loc de pâine, mălaiul având efect de reducere a acidității și de calmare.
Crește
durata de viață
Cercetatorii endocrinologi consideră că un consum
zilnic de mămăligă scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfuncții tiroidiene. De asemenea, consumul de
mămăligă reglează concentrația
de glucoză în sânge, fiind de folos diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol
din sânge, scazând astfel riscul de ateroscleroza și, implicit, de infarct.
Dezvoltă musculatura
Fiziologul spaniol E.A. Rodriguez a observat,
întâmplător, că cei mai apți
copii pentru sporturi de performanță din Ecuador
și Columbia au o bogată alimentație în „terciuri de porumb". Pe
baza acestei observații,
el a inițiat un amplu
program de cercetare în medicina sportivă, descoperind că aceleași substanțe derivate ale acidului palmitic și arahidonic au rol în dezvoltarea fibrei
musculare, prin modificarea modalității de acțiune
a hormonilor tiroidieni.
Nu îngrașă
Preparatul din porumb este util și celor care suferă de obezitate deoarece
oferă o senzație de sațietate extrem de rapidă, datorită fibrelor
alimentare din compozitia sa.
Trebuie să avem totuși în vedere că mămăliga
"sănatoasă" trebuie preparată din făină integrală de porumb și nu din mălai grișat, care este mult mai sărac în substanțe nutritive.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu