sâmbătă, 19 iulie 2014

Apa

 Consumul de apa este considerat esential de catre multe persoane, in special de cele care vor sa slabeasca. Insa, un grup de dieteticieni americani a ajuns la concluzia ca excesul de apa asociat unui regim bazat pe fructe si legume poate fi extrem de periculos pentru organism. Aceasta teorie se bazeaza pe cazuistica mai multor persoane care au ramas cu sechele ale creierului sau chiar au decedat, dupa ce au consumat peste 8 litri de apa pe zi.

Importanta apei pentru organism
   Corpul uman este format din apa in proportie de 55 – 78%, in functie de greutatea fiecarei persoane, iar creierul din 80% apa. Reactiile chimice care au loc in organism au nevoie de un mediu apos, altfel substantele nu pot desface ionii. Apa are un rol decisiv in fiziologia termoreglarii. Astfel se furnizeaza caldura, energia si functionarea in parametrii normali ai metabolismului.
Riscurile unui consum foarte mare de apa
   In ideea detoxifierii, foarte multe persoane renunta la alimentatia normala si o inlocuiesc cu o cantitate mare de apa, fructe si legume. In urma acestui fapt, nivelul de sare din organism scade foarte mult, ceea ce pericliteaza starea de sanatate. In aceasta situatie, corpul incearca sa faca fata, insa in cele din urma cedeaza deoarece nivelul scazut de sare din sange provoaca probleme functiilor creierului.
   Amestecul de clor si sodiu din sare este necesar corpului pentru a asigura transmiterea impulsurilor nervoase si pentru a ajuta la contractia muschilor. De asemenea, sarea are rolul de a mentine nivelul constant de serotonina si melatonina din creier (hormoni care actioneaza in producerea somnului, procesele mentale si afective).
   De asemenea, in urma unui consum mare de apa celulele si implicit organele din corp incep sa se umfle, ceea ce duce la cresterea presiunii in creier. Deoarece creierul este situat in cutia craniana, acesta nu are loc pentru expansiune. Dupa isi mareste volumul cu peste 6%, oasele craniului incep sa comprime creierul ceea ce produce o stare de convulsii, coma si chiar decesul.
   In acelasi sens, in urma mai multor cazuri de deces inregistrate in randul tinerilor care au consumat Ecstasy s-a descoperit faptul ca acestia au murit din cauza unui consum foarte mare de apa. Motivul? Acest tip de dorguri creeaza o sete incontrolabil de mare.
    De retinut: culoarea de urina este un test foarte bun pentru a-ti da seama daca organismul tau are nevoie de apa. Daca urina este foarte inchisa inseamna ca nu ai suficienta apa in organism. Nuanta normala este similara paiului, un galben foarte pal.
Cata apa trebuie sa bem?
   Cantitatea minima de apa este de 1 litru pe zi, deoarece aceasta se pierde prin respiratie (100 ml), prin transpiratie (in medie 500 ml, depinde de efort) si prin urina (500 ml). Cantitatea recomandata de catre personalul medical avizat este de 8 pahare pe zi (2-2,5 l). Exceptia o constituie persoanele care efectueaza exercitii fizice intense si pierd prin transpiratie o cantitate foarte mare de apa. Acestea pot depasi limita de 2,5 litri de apa pe zi, in functie de efortul depus.

   Un lucru important este acela ca aproximativ 20 % din apa provine din alimentele pe care le consumam. Apa este introdusa in organism in stare pura sau sub forma de bauturi, mancaruri, fructe, legume etc. O cantitate de apa se formeaza in organism si prin oxidarea diferitelor alimente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu