luni, 18 august 2014

Totul despre coada calului

Iarba cu doua vieti: COADA-CALULUI

Iarba cu doua vieti: COADA-CALULUI
 
(Equisetum arvense)

Daca primavara va indeamna sa plecati la cules de plante medicinale si-o sa va iasa in drum, printre ele, si Coada-calului, sa stiti ca aveti in fata o "relicva" a universului vegetal, veche de peste 400 milioane de ani. Pare de domeniul fictiunii, dar este cat se poate de adevarat. La fel ca feriga si brusturele, masura 30 de metri inaltime si formau adevarate paduri. Dar chiar daca in prezent masoara doar 20-40 cm, virtutile ei medicinale sunt la inaltimea pe care o avea altadata. Har explicat si prin faptul ca are doua vieti intr-un singur an.
In prima dintre ele, care incepe imediat ce zapada s-a topit, Coada-calului rasare sub forma unei... ciuperci, cu o mica palarie bruna-cafenie, plina cu spori, din care planta se va inmulti. Cea de-a doua viata o are chiar acum, la trecerea dintre primavara si vara, cand din iarba apar tulpini de un verde deschis, cu frunze subtiri, asezate ca o coada de cal, de unde si numele plantei. Este o planta de leac cunoscuta si folosita in Europa din timpuri imemoriale. Marii medici si invatati ai Antichitatii, Galen, Dioscoride si Plinius, o mentioneaza in tratatele lor, chiar cu denumirea de Coada-calului, recomandand-o, cu precadere, in bolile de plamani si de rinichi. Apoi, in mitologia popoarelor nordice, despre Coada-calului se spunea ca este un sol al miticei Imparatii a Elfilor, care este trimis de doua ori pe an oamenilor pentru a le vesti incalzirea vremii si schimbarea anotimpurilor. La romani, despre Coada-calului se spunea ca este o planta sfanta, menita sa le fie de folos numai oamenilor. Oile sau vacile care o mancau ramaneau fara lapte, ori chiar ramaneau sterpe, in vreme ce oamenii capatau putere si tinerete, atunci cand o culegeau dupa un anume mestesug. Dincolo de toate aceste legende si mituri, studiile stiintifice pun in evidenta proprietatile exceptionale ale acestei plante, foarte raspandita la noi.

Descrierea botanica

Coada-calului este usor de recunoscut, dupa tulpina sa zvelta, inalta de pana la 30 de centimetri, cu frunze inguste, dispuse in verticil. Mai exista o alta specie de Coada-calului (Equisetum maxima), cu aceleasi proprietati medicinale, dar care creste de doua ori mai inalta, in rest fiind foarte asemanatoare cu prima. Ambele sunt plante iubitoare de lumina, cu pretentii reduse fata de umiditate si sol, care prefera nisipurile, parloagele, pamantul afanat de sapaturile recente, unde lipsa concurentei altor surate le asigura soare din belsug. In Romania, intalnim Coada-calului in toate zonele tarii, unde creste de la campie si pana in zona submontana.

Recoltarea

Sezonul de recoltare incepe chiar acum, la sfarsitul lui mai, cand deja planta se apropie de maturitate. Tulpinile se recolteaza prin taiere, fara a smulge radacina (din care planta va rasari de la un an la altul), cu un cutit sau cu o secera. Dupa recoltare, Coada-calului nu se pastreaza mai mult de 2 ore inainte de a se pune la uscat, pentru a nu se incinge. Personal, prefer sa culeg Coada-calului in zilele insorite, dupa ora 15, cand planta a pierdut deja multa apa, iar frunzele au concentratie de principii active foarte ridicata. Tulpinile de Coada-calului se usuca in locuri bine aerisite, umbroase, in strat nu mai gros de 6 centimetri, si intorcandu-le macar o data pe zi, asa incat sa fie expuse la aer toate partile. Cand tulpinile devin rigide si se rup usor, procesul de uscare s-a incheiat, iar planta se depoziteaza in pungi de hartie. Termenul de valabilitate al plantei uscate este de 2 ani.

Mod de preparare si administrare

Pulberea de Coada-calului

Se obtine prin macinarea fina, cu rasnita electrica de cafea, a partilor aeriene uscate. Pulberea astfel obtinuta se depoziteaza in borcanele inchise ermetic, in locuri ferite de lumina, asa incat principiile sale active sa nu se degradeze. Se administreaza cate o jumatate de lingurita - o lingurita rasa, de trei-patru ori pe zi, in cure cu o durata de pana la trei luni. Pentru tratarea unor afectiuni acute, cum ar fi gastrita hiper-acida sau hemoragiile, se pot lua pana la 6 lingurite pe zi.

Infuzia combinata de Coada-calului

Iarba cu doua vieti: COADA-CALULUI
"A doua viata" - frunzulite in forma de coada de cal
 
Se foloseste mai ales extern. Se prepara folosind extractia la rece, combinata cu cea la cald: patru-sase lingurite de pulbere de tulpini maruntite de Coada-calului se macereaza 8 ore, intr-un sfert de litru de apa, dupa care se filtreaza, iar preparatul obtinut se lasa deoparte. Planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca un sfert de litru de apa, dupa care se lasa sa se raceasca si se strecoara. In final, se combina maceratul cu infuzia, preparatul rezultat folosindu-se mai ales extern, pentru spalaturi si comprese. Acest remediu este un puternic diuretic, antiseptic, cicatrizand totodata si tonifiind tesuturile, inhiband dezvoltarea unor bacterii.

Tinctura de Coada-calului

Se pun intr-un borcan cu filet douazeci de linguri de pulbere de Coada-calului, peste care se adauga doua cani (in total 500 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de doua saptamani, intr-un loc calduros, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza, de 4-6 ori pe zi, cate o lingurita diluata in putina apa.

Cataplasma cu Coada-calului

Se iau 2-3 tulpini uscate de Coada-calului si se lasa timp de 1-2 ore sa se inmoaie, intr-un vas cu apa calda (40-50 grade Celsius). Se aplica direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon. Se lasa vreme de o ora.

Sucul de Coada-calului

Se obtine doar din planta proaspata, care se spala si apoi se toaca marunt. 30 g de tocatura se pun intr-un vas cu 30 ml de apa si se lasa la macerat vreme de jumatate de ora, dupa care se stoarce prin tifon. Se obtine un lichid verzui, cu miros specific, ce se foloseste intern si extern.

Tratamente preventive cu Coada-calului

Infectii renale si urinare - cele nu mai putin de cincisprezece tipuri de flavonoizi continuti de catre Coada-calului asigura acestei plante unul din cele mai puternice efecte diuretice din toata lumea vegetala. Or, acest efect de stimulare a formarii si a evacuarii urinei este un garant al sanatatii aparatului reno-urinar, mai ales in anotimpul cald, cand pierderea masiva de apa prin transpiratie poate afecta puternic rinichii si vezica urinara. Pentru prevenirea aparitiei si a recidivelor cistitelor, nefritelor, pielonefritelor, se consuma cate 1-2 litri de infuzie combinata de Coada-calului zilnic, in cure de 12 zile, urmate de alte 7 zile de pauza, dupa care tratamentul se poate relua.
Iarba cu doua vieti: COADA-CALULUI
"Prima viata" are forma unei ciuperci
 
Arterioscleroza - se administreaza cate 2-3 lingurite de pulbere de Coada-calului pe zi. Tratamentul scade tensiunea arteriala si impiedica oxidarea colesterolului pe peretii vaselor sanguine. Astfel este prevenita formarea placilor de aterom si obturarea vaselor de sange.
Prolaps uterin - se face un tratament intern cu infuzie combinata de Coada-calului, din care se bea cate un litru pe zi, vreme de 30 de zile, dupa care se face o pauza de trei luni, apoi administrarea se reia. Suplimentar, o data la doua zile, se fac bai de sezut, cu infuzie de Coada-calului. Atat tratamentul intern, cat si cel extern, au efecte puternice tonice uterine, astringente, prevenind prolapsul. Sunt cunoscute cazuri in care acest tratament a functionat nu doar profilactic, ci si ca terapie in sine, pentru ameliorarea acestei afectiuni.

Tratamente interne

Retentie de apa in tesuturi, edeme - mai multe studii de laborator si clinice au aratat ca administrarea de Coada-calului are ca efect eliminarea accelerata a apei din tesuturi. Ca urmare a acestor studii, organismul guvernamental german de avizare a plantelor medicinale a aprobat folosirea acestei plante in cazul edemelor, dar si al altor probleme renale. Se administreaza infuzia combinata, cate un litru pe zi, iar in cazurile in care aportul suplimentar de lichide este contraindicat, atunci se ia pulbere de Coada-calului, cate 4-6 lingurite pe zi.
Cistita, nefrita - se administreaza zilnic un litru -un litru si jumatate de infuzie de Coada-calului. O cura dureaza minimum 14 zile si are efecte diuretice si stimulente asupra functiei renale. De asemenea, Coada-calului are efecte antibiotice de intensitate medie, care sunt mult potentate de baile de sezut fierbinti cu Coada-calului (1 litru de infuzie combinata la cinci litri de apa pentru baie).
Litiaza renala - conform studiilor facute la Universitatea de Medicina din Maryland, Statele Unite, infuzia combinata de Coada-calului are efecte de prevenire a formarii, dar si de maruntire si de eliminare a calculilor renali (pietre la rinichi). Cea mai mare eficienta s-a inregistrat in cazul litiazei cu urati. Se administreaza infuzia combinata, cate 1,5 litri zilnic, in cure de 15 zile, urmate de alte 15 de pauza, dupa care tratamentul poate fi reluat, daca mai este cazul.
Iarba cu doua vieti: COADA-CALULUI
 

Incontinenta urinara - desi ar putea parea greu de crezut ca o planta cu un asemenea efect diuretic poate ajuta la controlul urinarii, este adevarat. Studii recente au aratat ca administrarea de pulbere de Coada-calului, cate 8-12 g zilnic, ajuta la evitarea jenantelor pierderi nocturne de urina, inclusiv a celor asociate unor infectii reno-urinare cronicizate sau alterarii unor functii cognitive, odata cu varsta (dar nu in cazurile foarte avansate).
Hiperaciditate gastrica, ulcer - se ia 1 lingurita rasa de pulbere de Coada-calului, pe stomacul gol, de 3-4 ori pe zi. Este un excelent antiacid, avand si proprietati cicatrizante foarte bune. Se fac cure cu acest remediu, mai ales la inceputul sezonului cald, acesta fiind momentul din an in care se manifesta cel mai frecvent aceste afectiuni.
Diabet de tip II - un studiu pe pacienti umani, diagnosticati cu diabet de tip II, a aratat ca si o singura doza de Coada-calului, administrata pe stomacul gol, determina o scadere semnificativa a glicemiei, la 90-120 de minute dupa ingerare. Se recomanda curele cu o durata de 4 saptamani, timp in care se ia cu 10 minute inainte de fiecare masa cate o lingurita de pulbere de Coada-calului.
Colagenoze - combinatia cea mai eficienta contra acestei categorii de afectiuni, altfel foarte dificil de tratat, este aceea dintre Coada-calului si trei-frati-patati (Viola tricolor). Iarba de trei-frati-patati este un puternic imunomodulator si antioxidant. Aceasta, in timp ce siliciul organic continut din belsug de catre iarba de Coada-calului este un mineral esential in producerea colagenului (care este un "adeziv corporal" ce mentine unite tesuturile musculare si pielea). Pe ansamblu, s-a constatat ca aportul marit de siliciu, obtinut prin ingerarea sistematica de Coada-calului, contribuie, asociat cu administrarea de trei-frati-patati si cu un regim vegetarian preponderent crudivor, la ameliorarea acestei boli.
Adjuvant in terapia tuberculozei - in medicina populara romaneasca, printre cele mai puternice remedii contra tuberculozei pulmonare este asocierea intre iarba de Coada-calului cu frunze si radacina de urzica marunta (Urtica urens) si frunze de patlagina (Plantago major). Cele trei plante se macina cu rasnita electrica de cafea, se amesteca in proportii egale si se administreaza, pe stomacul gol, cate 6 lingurite pe zi. Acest amestec intareste imunitatea, reduce transpiratiile nocturne, imbunatateste capacitatea de asimilare si imunitatea organismului pe ansamblu.
Hemoragii abundente in timpul ciclului menstrual - ca remediu de urgenta, se ia o doza unica, de 2-3 lingurite de pulbere, dupa care se continua cinci zile tratamentul, cu 1-2 lingurite de doua ori pe zi. Coada-calului reduce durerile si previne crampele menstruale, are efecte antihemoragice puternice si permite refacerea rapida dupa sangerarile abundente, fiind unul din cele mai bune remedii in anemia post-hemoragica. Acest tratament este un foarte bun adjuvant si in toate tipurile de hemoragie interna.
Fracturi - studii de medicina experimentala arata ca oasele fracturate se sudeaza de 1,5 pana la 2 ori mai repede, atunci cand se administreaza Coada-calului, care este bogata in saruri de calciu si magneziu. In plus, prin mecanisme inca necunoscute, permite asimilarea mai buna a acestor minerale, din hrana de zi cu zi. Se iau, de regula, 4 lingurite de pulbere, pe stomacul gol, cu 5-10 minute inainte de masa. Este un remediu recomandat si in osteoporoza, mai ales in combinatie cu lemnul-dulce.

Tratamente externe

Iarba cu doua vieti: COADA-CALULUI
 
Hemoragii nazale (epistaxis) - intr-un pahar de infuzie combinata de Coada-calului se pune o lingurita de sare si se amesteca bine. Se trage putin pe nas. Efectul de oprire al sangerarii va fi prompt. Daca suntem in natura, putem zdrobi cateva tulpini de Coada-calului si sa picuram cu acelasi efect sucul rezultat in nari.
Gingivite - de trei ori pe zi, se clateste gura energic, vreme de cinci minute, cu infuzie combinata de Coada-calului. Are efect cicatrizant asupra gingiilor, oprind sangerarile si favorizand refacerea mucoaselor.
Abces - se pun comprese cu infuzie combinata de Coada-calului, ceva mai concentrata (6 linguri la litru), pe locul afectat. Compresele se tin cate un sfert de ora, schimbandu-le din cand in cand. Aceasta aplicatie curata abcesele, le dreneaza si accelereaza cicatrizarea treptata.
Eczeme, eczeme cu mancarimi - se fac spalaturi cu decoct de Coada-calului, dupa care se aplica o cataplasma ce se tine vreme de 1-3 ore, apoi locul tratat se lasa sa se zvante la aer.
Echimoze (vanatai) - se pune o cataplasma cu Coada-calului si se tine vreme de 2-3 ore pe locul afectat. Se repeta tratamentul, pana la totala vindecare, care va fi mult accelerata.
Transpiratie abundenta a picioarelor - se fac seara bai fierbinti de picioare cu infuzie combinata de Coada-calului. Este un tratament care, prin mecanisme inca necunoscute, regleaza activitatea glandelor sudoripare. Pentru a obtine un efect mai bun, se administreaza si pulbere de Coada-calului, cate 3 lingurite pe zi, vreme de 2-3 luni.
Micoze ale degetelor de la picioare (boala piciorului de atlet) - se fac bai partiale, in care se inmoaie zilnic, pentru macar 15 minute, zonele afectate, in infuzie combinata concentrata (6 linguri la litru) de Coada-calului. Tratamentul are efecte antimicotice si antibacteriene puternice.
Hemoroizi sangeranzi - se fac bai de sezut cu infuzie combinata de Coada-calului, pentru stoparea sangerarilor si pentru reducerea inflamatiei.

Fenomenalele proprietati intineritoare ale siliciului organic din Coada-calului

Iarba cu doua vieti: COADA-CALULUI
 
Studii recente arata ca in corpul uman cantitatea de siliciu scade odata cu varsta, fenomen care are o contributie decisiva la ceea ce numim imbatranirea organismului. Practic, pe masura ce scade procentul de siliciu organic din corpul nostru, apar fenomene cum ar fi rigidizarea si sclerozarea vaselor de sange, mai ales a arterelor, pierderea elasticitatii pielii si a celorlalte tesuturi, scaderea densitatii osoase, prolapsurile etc. Or, Coada-calului este planta care contine cea mai mare cantitate de siliciu organic asimilabil.
Ca atare, curele de 2-3 luni, in care se iau cate 3-6 lingurite de pulbere de Coada-calului zilnic, au un efect reintineritor de exceptie. Sub actiunea siliciului organic, asimilat prin aceasta cura, proportia de colagen din epiderma si din articulatii va creste, la fel ca si capacitatea organismului de a asimila diferite minerale constitutive si oligoelemente. Vasele de sange isi vor recapata, macar partial, elasticitatea si rezistenta, aspectul pielii se va imbunatati, in timp ce mobilitatea articulara va fi marita. Memoria si alte capacitati cognitive, cum ar fi atentia sau capacitatea de corelare, se vor imbunatati de asemenea. Nu in ultimul rand, anumite afectiuni auto-imune sau degenerative vor fi mult ameliorate.

RETETE DE FRUMUSETE

Celulita si vergeturile se trateaza atat intern, cat si extern, cu Coada-calului. Intern, se va face o cura de o luna cu macerat la rece, din care se vor bea cate 1-2 cani pe zi. Extern, se face un masaj energic cu unguent de Coada-calului (se gaseste in comert), pe locurile afectate.
Unghiile - dupa cura interna cu Coada-calului, devin mult mai solide, isi recapata structura si culoarea normala. Efectul se datoreaza si unei mai bune asimilari a calciului de catre organism, dar si siliciului organic din Coada-calului. Se iau 3-6 lingurite rase de Coada-calului, in cure de 1-2 luni.
Iarba cu doua vieti: COADA-CALULUI
 
Parul - se aplica acelasi tratament pentru unghii, care va avea drept efect intarirea radacinii parului, prevenirea subtierii si a despicarii firelor. Infuzia combinata de Coada-calului folosita extern, pentru ultima clatire a parului dupa spalare, previne caderea acestuia, reduce matreata si trateaza infectiile micotice si mancarimile la nivelul scalpului.
Excesul de sebum la nivelul pielii - se tin cure de 3 luni, timp in care se consuma cate un litru de infuzie combinata de Coada-calului pe zi. Tratamentul regleaza secretia glandelor sebacee, putand fi dublat de cataplasme cu Coada-calului, puse pe zonele afectate. Aceste cataplasme au efecte antibacteriene si antiinflamatoare, ajutand la eliminarea acneei si a iritatiei de la nivelul pielii.
Cura de slabire - este mai eficienta daca in paralel se face un tratament cu infuzie combinata de Coada-calului. Studii realizate in Franta arata ca administrarea acestei plante amplifica efectul dietelor, prin marirea intensitatii proceselor de eliminare pe cale renala si digestiva. Se face un tratament de minimum 28 de zile, in care se beau cate 2-3 cani de infuzie pe zi, cu putin inainte de masa.

Precautii si contraindicatii la tratamentul cu Coada-calului

* Administrarea plantei pe perioade de timp mai lungi de doua saptamani nu le este recomandata copiilor, datorita continutului ridicat de siliciu. * Administrarea de Coada-calului inhiba absorbtia vitaminei B1, motiv pentru care nu va fi administrata concomitent cu suplimentele care contin aceasta vitamina. * Curele cu Coada-calului nu vor depasi durata de trei luni, urmate de 30-45 de zile de pauza, pentru a da timp organismului sa elimine eventualul exces de siliciu.


Articol preluat de pe 
http://www.formula-as.ro/2011/970/medicina-naturii-44/iarba-cu-doua-vieti-coada-calului-13758


Multumesc, FORMULA AS!

Metode naturiste de tratament pentru diverse



Mama nu ne-a indopat niciodata cu medicamente, si ajunsesem la varsta de 25 de ani fara sa stiu ce medicamente sa iau pt dureri de cap (nici acum nu stiu), si puteam sa numar pe degete cate medicamente luasem pana atunci.

Prima mea experienta memorabila a fost propolisul. Imi iesea prima mea masea de minte si aveam niste dureri groaznice. Nu mai dormisem de 24 de ore si ma zvarcoleam de durere, cand in sfarsit am zis sa urmez sfatul mamei mele de a-mi pune o bucatica de propolis pe locul dureros. Imediat dupa ce am pus propolis mi-a amortit gingia, durerea a disparut si am putut sa ma odihnesc. Efectul nu a fost permanent iar la urmatoarele aplicari de propolis durerea nu mai disparea in totalitate, dar macar am trecut de perioada critica, maseaua a spart gingia si am scapat.

Va mai pot da un alt exemplu de efect rapid si puternic al remediilor naturiste: eram adolescenta si facusem o furunculoza urata. Infectia era destul de mare in corp si imi ieseau din ce in ce mai multe furuncule. Primul furuncul care imi iesise era foarte mare (cicatricea o am si acum, e cat unghia de la degetul mare) si plin cu puroi. La recomandarea mamei mele am aplicat o frunza de patlagina proaspata culeasa de langa bloc si la prima verificare ( peste aproximativ o ora) scosese mai mult puroi decat banuiam eu ca ar fi acolo. (Pentru corectitudinea relatarii, trebuie sa completez ca dupa aceea am urmat tratament cu antibiotic- eram prea mica si nu stiam sa ma informez pe vremea aceea)


Apoi am reusit sa evitam o interventie chirurgicala inutila pentru eliminarea unui chist de canal spermatic prin aplicarea unui unguent cu coada calului si a unor comprese cu bitter suedez. Cititi  pe larg aici.
Cu acelasi unguent l-am dat pe sotul meu care avea o galma maricica pe spate si care era veche de cel putin 4 ani. Il dadeam doar seara, si doar cu unguent de coada calului, fara bitter suedez, si deja dupa 2 zile imi era greu sa mai gasesc locul unde trebuia sa-l dau cu unguent.

As putea sa va mai povestesc despre celebrele chisturi ovariene care sunt atat de des intalnite la femeile conteporane. Daca am luat pastile la viata mea, acestea au fost pt aceste nenorocite de chisturi, care imi dadeau niste dureri atroce in fiecare luna. Am facut prostia si am luat anticonceptionale ca si tratament pt chisturi, ca deh, asa recomanda medicul, si eram suficient de neinformata incat sa cred tot ce imi zicea omul in halat alb. Apoi, am inceput sa iau Ketorol care erau foarte puternice si isi faceau efectul rapid. Cu cat trecea timpul trebuia sa iau  Ketorol mai des, si nici efectul nu mai venea atat de repede ca la inceput.
Acum, pentru ca inca mai alaptez nu pot lua nici o pastila, si a trebuit sa rezolv problema altfel (oricum nu as mai apela la medicamente, chiar si fara interdictia alaptatului).
 
Si cum durerile incep sa fie din ce in ce mai mari, intr-o seara banuind ca nu voi putea dormi din cauza durerii, am citit rapid capitolul rezervat acestor probleme din cartea Mariei Treben ca sa vad ce recomanda ea in cazurile astea.
Mi-am facut rapid o cana de ceai cu cretisoara, iar durerea a trecut in maxim 10 minute, apoi am avut o noapte linistita. Update dupa 4 ani: de atunci tot asta folosesc in fiecare luna si nu am mai avut niciodata nevoie de pastile.

Am mai avut episoade de amenoree (desi curgeau cateva picaturi si era timpul, menstruatia intarzia sa apara 4-5 zile). S-a rezolvat foarte simplu si rapid: un banal ceai de musetel (tot la sfatul Mariei Treben).





 
Update 2014
Deoarece am ajuns la o varsta respectabila :) (34 ani), am decis sa pun in sfarsit in aplicare cateva din protocoale citite de-a lungul timpului, si anume, protocolul pentru eliminarea pietrelor de
la ficat si vezica biliara. Rezultatele au fost extraordinare, nu m-am asteptat sa fiu chiar atat de intoxicata!
Alaturat este cea mai mare piatra eliminata de mine (alaturi de o pruna si o papiota), care e de fapt un conglomerat de 6 pietre vechi si mult colesterol nepietrificat inca. Mai multe detalii cititi aici.
Am mai incercat clisma cu cafea. Citisem mult despre beneficiile ei, initial din cartile si lucrarile lui Max Gerson care ajunsese la concluzia ca in timpul tratamentelor recomandate de el bolnavilor grav bolnavi (cancer, etc) se elimina o cantitate foarte mare de toxine in sange sub actiunea sucurilor de legume si fructe. Pentru a nu risca sa moara intoxicati el a inceput sa recomande aceasta minunata clisma cu cafea. Eu am facut primele clisme pentru a elimina depunerile de pe colon pt ca citisem destul de mult despre importanta unui colon curat si eficient. Efectul remarcat imediat a fost o stare de euforie instantanee, atat de puternic incat imediat ce am terminat prima clisma vroiam sa o incep pe a doua :). Am mai citit ulterior ca acest sentiment insoteste clisma cu cafea si mie mi s-a intamplat de fiecare data cand am facut clisma (de vreo 5 ori in total pana acum).


Articol preluat de pe 
http://komfortbebe.blogspot.ro/2012/03/cum-ne-am-tratat-noi-cu-metode.html

Coada calului



Denumire stiintifica Coada Calului:

Equisetum arvense, fam. Equisetaceae

Denumire populara Coada Calului:

barba-sasului, barba-ursului, bota-calului, bota-cucului, brădişor, coadă-goală, iarbă de cositor, mânzoaică, nodăţică, opintici, părul-porcului, peria-ursului, şiruliţă.

Proprietati terapeutice Coada Calului:

Toată planta
Intern:
- este un bun antiseptic gastric și intestinal
-  coada calului impiedică formarea calculilor renali
- este de asemenea un bun analgezic
- antidiareic
Extern:
-  previne infecțiile microbiene – antiseptic
-  cicatrizant
- hemostatic – ușurează colagularea sângelui

Afectiuni tratate cu Coada Calului:

boli tratate cu coada calului: inflamații gingivale, leucoree (scurgere albă vaginală), ulcerații cutanate, boli: anemie, convalescență, artrite, hipermenoree (menstre abundente), dismenoree, enterocolite (inflamația intestinului subțire și gros), colici gasterice, diaree, calculoză renală

Atentionari Coada Calului:

- nu se bea pe nemâncate deoarece provoacă iritația mucoasei gastrointestinale

Contraindicatii Coada Calului:

- coada calului nu se administreaza la persoane care sufera de afecțiuni cornice renale și hepatice

Tratamente naturiste Coada Calului:

- pentru afectiuni precum: sângerări menstruale abundente, hemoroizi sângerânzi, epistaxis, anemie posthemoragică – se administreza pulbere de coada calului, aproximativ 6 linguriţe rase pe zi, inainte de mese pe stomacul gol. Tratamentul dureaza 5-7 zile. După aceasta perioada se va trece la 3-4 administrări pe zi.
- pentru cei care sufera de tuberculoză, fracturi, carii dentare sau sunt in convalescenţă dupa o boala – se administreaza pulbere de coada calului, in cure de 20 de zile cu 10 zile pauză, timp de 6 luni.
- este un bun adjuvant în infecţiile cu streptococ hemolitic, infecţiile cu stafilococ auriu sau infrabacterii care sunt rezistente la tratamentul cu antibiotice – se administreaza pulbere de coada calului
- inn afectiuni precum nefrită, cistită, retenţii de urină se administreaza decoct  de coada calului combinat cu alte plante Daca se doreste oprirea sângerărilor se combină cu coada şoricelului, iar contra infecţiilor se combina cu ienupărul
- in boli precum cancer – folosit ca adjuvant, boli de piele (precum dermatoză de contact, eczeme infecţioase, acnee, acnee rozacee), pentru afectiunile precum gută şi reumatism, puseu eritematos (adjuvant) – se administreaza decoct combinat, se beau 3 căni pe zi. Se realizează cure destul de lungi, de 5-6 luni.
- in cazul unor edeme cardio-renale, hipertensiune – se administrează sub formă de pulbere de coada calului, tinut sub limba.
- pentru cei care sufera de ulcer gastric şi gastrită hiper-acidă – administreaza sub forma de pulbere, uneori asociată cu muşeţeltei sau cu alte plante calmante .

- pentru cei care sufera de afectiuni mai grave precum leziuni canceroase, rani sau arsuri care se pot maligniza, tuberculoză osoasă, prurit, se poate administra sub forma comprese cu decoct combinat sau cataplasme cu coada calului
- in caz de hemoroizi sângerânzi, ulcere varicoase, ulcere ale pielii produse de infecţii cu fungi – se fac spălări blânde sau comprese cu decoct combinat superconcentrat. Daca aveti hemoroizi care nu sângerează se pot face la băi de şezut cu macerat concentrat din plantă, efectele fiind foarte rapide
- coada calului se mai foloseste si  in cazuri de hemoragie nazala
- miros urat al picioarelor – se fac băi ale tălpilor cu decoct de coada calului in combinatie cu salvie
- in cazul afectiunilor oculare precum inflamaţii oculare, blefarită, conjunctivită – se pun comprese pe pleoape cu decoct combinat. Acestea se aplică de 2-3 ori pe zi
- daca aveti vergeturi – se foloseste unguent cu coada calului sau comprese cu decoct de coada calului superconcentrat
- in caz de cistite – se fac băi calde de şezut. Aceste bai de sezut se fac în perioadele acute in acelasi timp cu tratamentul intern
- praf de coada calului  – se obtine prin macinare. Din aceasta pulbere se va lua un vârf de cuţit care se va pune sub limbă pentru 10 minute, după care se înghite. Acest praf se poate adauga la orice mâncare.
Tinctură de coada calului – mod de preparare: se vor pune 50 de grame de praf de coada calului in 250 de ml de alcool alimentar e 70 de grade. Timp de 15 zile se va tine la temperatura camerei si se va agita des. La final se strecoara. Se pot administra 10 picături – 1 linguriţă de 3 ori pe zi diluat cu apă sau ceai. Aceasta tinctura se ia  înainte de mese cu 15-30 minute.
extern  – se foloseste pentru băi -  la 5 litri de apa se pun 100-200 g de coada calului. Acest amestec se foerbe timp de jumatate de ora şi se pune în cada de baie unde se va sta jumatate de ora – apa trebuie sa aiba temperatura corpului si  este de preferat să se facă aceste băi zilnic.
- pentru răni  -  se vor pune comprese dintr-un decoct de coada calului din 3- 4 linguri de plantă la 500 ml – se fierbe 20 de minute si apoi se strecoara.
- pe rani se poate pune direct praful de coada calului – este bun in oprirea hemoragiilor sau pe ulcerele zemuinde.

Mod de preparare Coada Calului: ceai de Coada calului si decoct de Coada Calului

Intern – decoct de coada calului – mod de preparare: se pune o linguriță și jumătate in 500 ml de apă rece; apoi se fierbe timp de 15 minute si se bea caldut inainte de mesele principale
Extern – decoct de coada calului – se poate folosi pentru spălături vaginale

Coada calului in traditia populara

Tulpinile fertile de coada calului se foloseau fierte în apă contra diareei la copii. O largă întrebuinţare aveau tulpinile sterile peste tot, decoctul se lua contra durerilor de stomac, de rinichi, a diareei, a răcelilor, năduşeli şi boli de piept.
Pentru răceli se făceau şi abureli, iar pentru plămâni se fierbea în unele părţi cu urzici mărunte (Urtica Urens) şi pătlagină. În Hunedoara, contra reumatismului, tulpinile fierte se înveleau într-o cârpă şi se aplicau bolnavului, calde cât se putea suporta, în locul unde-l ţinea durerea.
Fiertura de coada calului se dădea în ascită, dureri de ficat, boli de beşică, leucoree şi în constipaţie.
Extern – contra bubelor, pecingine, răni, tăieturi, bătături, furunculoză, scrofuloză.
Intern se mai folosea la calmarea durerilor de stomac, în ulcer duodenal, în boli de rinichi, pentru combaterea răcelilor, a bolilor de gât şi a astmului bronhic, în tratamentul tuberculozei şi ca diuretic

sâmbătă, 19 iulie 2014

Usturoiul ca medicament

Stiai ca usturoiul e bun nu doar la gust, dar te poate ajuta si in caz de raceala, tinand chiar cancerul departe. Dar stiai ca tot el te poate vindeca de infectiile urinare si nu numai?
Combate raceala 
   Cel mai bine isi face treaba daca il lasi 25 de secunde la cuptorul cu microunde, fara sa-l fi curatat inainte. Lasa cei doi catei sa se raceasca, curata-i si mananca-i chiar de la primele semne ale racelii. Compusii pe baza de sulf vor intari sistemul imunitar care va lupta mai in forta cu infectiile.
Tine cancerul departe 
   Data viitoare cand gatesti, toaca usturoiul si lasa-l sa se odihneasca putin inainte de a-l folosi in mancare. Nutritionistii din cadrul Institutului American de Cercetare a Cancerului au descoperit ca acesta are mai multe proprietati daca este taiat, rupt, etc., si lasat apoi sa se "odihneasca" timp de 10 minute. Asa, retine cu o treime mai multi compusi pe baza de sulf, care lupta cu cancerul, decat daca l-ai fi aruncat in cratita imediat.
Lupta cu infectiile urinare 
   Nu doar sucurile de fructe, mai ales cele din familia afinelor, te scapa de infectiile urinare. Si usturoiul poate face asta, gratie proprietatilor sale naturale. O dieta bogata in usturoi va incuraja organismul sa lupte mai varstos cu microbii.
Bun pentru picioare 
   Daca ai probleme cu mirosul picioarelor, apeleaza cu incredere la usturoi. Fierbe cateva catei de usturoi fara sa-i fi taiat in prealabil si apoi lasa sa se raceasca.

Cand apa a ajuns la o temperatura confortabila, toarn-o intr-un bol si tine-ti acolo picioarele, fara a te teme ca vor imprumuta mirosul usturoiului. Fiert si netaiat, acesta nu va lasa miros.

Apa

 Consumul de apa este considerat esential de catre multe persoane, in special de cele care vor sa slabeasca. Insa, un grup de dieteticieni americani a ajuns la concluzia ca excesul de apa asociat unui regim bazat pe fructe si legume poate fi extrem de periculos pentru organism. Aceasta teorie se bazeaza pe cazuistica mai multor persoane care au ramas cu sechele ale creierului sau chiar au decedat, dupa ce au consumat peste 8 litri de apa pe zi.

Importanta apei pentru organism
   Corpul uman este format din apa in proportie de 55 – 78%, in functie de greutatea fiecarei persoane, iar creierul din 80% apa. Reactiile chimice care au loc in organism au nevoie de un mediu apos, altfel substantele nu pot desface ionii. Apa are un rol decisiv in fiziologia termoreglarii. Astfel se furnizeaza caldura, energia si functionarea in parametrii normali ai metabolismului.
Riscurile unui consum foarte mare de apa
   In ideea detoxifierii, foarte multe persoane renunta la alimentatia normala si o inlocuiesc cu o cantitate mare de apa, fructe si legume. In urma acestui fapt, nivelul de sare din organism scade foarte mult, ceea ce pericliteaza starea de sanatate. In aceasta situatie, corpul incearca sa faca fata, insa in cele din urma cedeaza deoarece nivelul scazut de sare din sange provoaca probleme functiilor creierului.
   Amestecul de clor si sodiu din sare este necesar corpului pentru a asigura transmiterea impulsurilor nervoase si pentru a ajuta la contractia muschilor. De asemenea, sarea are rolul de a mentine nivelul constant de serotonina si melatonina din creier (hormoni care actioneaza in producerea somnului, procesele mentale si afective).
   De asemenea, in urma unui consum mare de apa celulele si implicit organele din corp incep sa se umfle, ceea ce duce la cresterea presiunii in creier. Deoarece creierul este situat in cutia craniana, acesta nu are loc pentru expansiune. Dupa isi mareste volumul cu peste 6%, oasele craniului incep sa comprime creierul ceea ce produce o stare de convulsii, coma si chiar decesul.
   In acelasi sens, in urma mai multor cazuri de deces inregistrate in randul tinerilor care au consumat Ecstasy s-a descoperit faptul ca acestia au murit din cauza unui consum foarte mare de apa. Motivul? Acest tip de dorguri creeaza o sete incontrolabil de mare.
    De retinut: culoarea de urina este un test foarte bun pentru a-ti da seama daca organismul tau are nevoie de apa. Daca urina este foarte inchisa inseamna ca nu ai suficienta apa in organism. Nuanta normala este similara paiului, un galben foarte pal.
Cata apa trebuie sa bem?
   Cantitatea minima de apa este de 1 litru pe zi, deoarece aceasta se pierde prin respiratie (100 ml), prin transpiratie (in medie 500 ml, depinde de efort) si prin urina (500 ml). Cantitatea recomandata de catre personalul medical avizat este de 8 pahare pe zi (2-2,5 l). Exceptia o constituie persoanele care efectueaza exercitii fizice intense si pierd prin transpiratie o cantitate foarte mare de apa. Acestea pot depasi limita de 2,5 litri de apa pe zi, in functie de efortul depus.

   Un lucru important este acela ca aproximativ 20 % din apa provine din alimentele pe care le consumam. Apa este introdusa in organism in stare pura sau sub forma de bauturi, mancaruri, fructe, legume etc. O cantitate de apa se formeaza in organism si prin oxidarea diferitelor alimente.

Cancer

    Tumorile canceroase maligne nu sunt cauzate de celule care « mutează » asa cum ne povesteşte industria farmaceutică de zeci de ani şi în care cei mai mulţi oameni cred, ci din cauza unor paraziţi numiti « viermişori » sau « răcuşori », (racul provine de la cuvântul cancer, zodia racului, a cancerului).
   De când se pot face bani cu medicamentele, teoria adevărată a fost înlocuită cu un basm şi o minciună care încă mai ţine, in ciuda erei informaţiei.
   Deşi acesti paraziţii - trichomonade - se vad destul de bine la microscop, medicii oncologi nu sunt în stare să-i vadă. Acest lucru simplu şi elementar despre ţesutul cancerigen încă nu este cunoscut şi recunoscut de mai nici un doctor. Se aplica fără crutare şi fără gandire cele mai mortale tratamente care există pe aceasta planetă, tratamente care mai degraba elimina omul decat celulele canceroase: radiere si citostatice.
   Prin operaţie paraziţii aceştia se împrăştie de obicei foarte repede în tot organismul, creand metastaze. Metastaze apar de regulă de abia după ce pacienţii fac tratamentele tipice de cancer sau dupa ce au fost operaţi, ceea ce dovedeşte adevarul acestei afirmatii. Este clar că o operaţie în cazul unui bolnav grav nu poate aduce niciodata un efect pozitiv – ci numai unul negativ şi anume slăbirea şi mai mare a corpului - căci cancerul nu este o bucata de carne ci o colonie de milioane de paraziţi. Acestia trec in sange sau in tesuturi si nu pot fi eliminati cu bisturiul.
    Aceşti paraziţi se înmulţesc în funcţie de slăbiciunea corpului, iar operaţia, radiaţia şi otrava injectată în sânge slăbesc organismul EXTREM de mult şi ajută numai paraziţilor şi acelora care vând sau prescriu aceste tratamente. In plus deja frica de moarte şi şocul la aflarea diagnozei de cancer este în stare să omoare omul şi fără ca acesta să fie bolnav de cancer.

    Cine scapă cu viaţă de un astfel de “tratament” scapă de fapt numai datorită voinţei lui Dumnezeu şi nu datorită tratamentului căci acesta omoară după cum arată statisticile nefalsificate peste 90% de pacienţi tratati în decurs de cel mult de 3 ani.

    O statistică la autopsia pacienţilor care muriseră din cauza bolilor cardiovasculare a arătat că majoritatea morţilor din cauza inimii aveau de fapt şi cancer nedepistat înca de doctori. Adică orice om are cancer – deci paraziţi - aşa cum orice om are gripă. In cazul “cancerului” diagnosticat de medici – adică la un cancer avansat - aceşti paraziţi s-au înmulţit peste măsură, dar asta nu este un motiv de panică, căci tot aşa cum ei au venit ei pot şi să dispară prin metode care întăresc corpul şi mai ales sufletul şi care înlătura problemele psihice şi sufleteşti, căci la baza oricarei boli stă de fapt o problema sufletească majoră.
    Celulele cancerigene maligne sunt de fapt o adunătură de paraziţi monocelulari—tricomonade! Orice bolnav de orice boala ar trebui sa ia în considerare aceste aspecte:
Evitarea tuturor grasimilor rafinate şi hidrogenizate (margarina, uleiul rafinat si produse cu acestea) şi inlocuirea lor imediata cu grasimi nesaturate din ulei presat la rece de in sau floarea soarelui şi cu unt.
     Dr. Johanna Budwig a vindecat timp de 40 de ani bolnavi de cancer numai cu dieta alimentara şi cu un amestec de branza dulce cu ulei de in presat la rece. Dupa cercetarile ei indelungate pt. care ea chiar a fost nominalizata de 7 ori pentru premiul Nobel, uleiul rafinat blocheaza multe functii la nivel de celula şi organe şi impiedica alimentarea celulelor cu oxigen. Amestecul de ulei de in cu branza dulce da oxigen şi anumite substante sulfuroase cu care membrana celelulor se poate reface.

 Medicii nu il recomanda pentru ca este prea ieftin.
Citeste cu atentie articolul si recomanda mai departe, sigur exista persoane care au nevoie de ajutor si care iti vor fi recunoscatoare!
    Doza recomandata este de 500 ml de apa + suc de la 3 lamâi + 1 lingurita bicarbonat de sodiu.

    Se consuma pe stomacul gol dimineata, poate fi împartita în doua doze în timpul zilei, dar nu între mese. Se recomanda a fi consumata in fiecare zi, chiar si atunci când boala a disparut, pentru ca boala poate recidiva, si este important pentru a preveni reaparitia cancerului.

   Alimente cancerigene
Cele mai frumoase marfuri din galantar sunt si cele mai otravitoare.In special cele care provin din Turcia, Olanda si Israel, acolo unde se practica agricultura intensiva.
    Romania importa legume si fructe produse prin mijloace dubioase ce pun in pericol chiar viata consumatorilor. Multe substante, introduse prin tehnologii moderne in aceste produse, provoaca diverse forme de cancer, tulburari hormonale si alte grave afectiuni organismului uman. Tara noastra importa legume cosmetizate chimic, pentru a suplini lipsa productiei interne.
   "Alimentatia moderna se confrunta cu o sumedenie de erori - ce constau in folosirea ingrasamintelor chimice, insecticidelor si erbicidelor, aditivilor in produse finite, a organismelor modificate genetic, zaharului, alimentelor rafinate, abuzului de carne si grasimi, a metodelor nenaturale de conservare -, toate acestea ducand, invitabil, la modificarea indicatorilor de sanatate si la influentarea negativa a patologiei ultimului secol", sustine dr. Pavel Chirila in cartea "Alimentatia echilibrata a omului sanatos", aparuta la Editura National. Legumele si fructele sunt o sursa inegalabila de minerale, de care organismul uman are mare nevoie. Plecand de la acest adevar, tehnologiile de cultivare s-au modernizat atat de mult, in scopul producerii unor recolte-record, incat multe alimente au devenit periculoase pentru sanatate, cu toate ca aspectul lor a fost perfectionat. Asa se face ca tara noastra importa la greu legume si fructe in special din Olanda, Turcia si Israel.
Frumoase fara gust
    Suprafetele de teren olandeze, pe care se cultiva legume si fructe, sunt incomparabil mai reduse decat ale Romaniei. Cu toate acestea, noi importam de la ei, si nu invers. Ceea ce denota ca olandezii detin tehnologii superioare de cultivare si folosesc tratamente chimice care eficientizeaza productia. Daca in cazul altor produse alimentare, oamenii prefera sa le consume (desi cunosc faptul ca sunt pline de E-uri cancerigene), pentru ca au un aspect si un gust placut, in ceea ce priveste legumele din import situatia este putin diferita. Sunt frumoase ca aspect, insa gustul lasa de dorit, comparabil cu cele autohtone. La fel, legumele produse in Turcia sunt aspectuoase si aromate, insa nu si gustoase. Cum cea mai mare parte a teritoriului Turciei sufera cronic din cauza lipsei de apa, denota ca se folosesc din plin soiuri de legume rezistente si se utilizeaza la scara industriala tratamente chimice pentru eficientizarea productiei. Apoi, surplusul il exporta, indiferent de anotimp, in tari ce nu se descurca prea bine la acest segment al agriculturii. Dar, cel mai inexplicabil dintre toate este importul de legume din Israel, stiut fiind faptul ca relieful acestei tari este nisipos si stancos. Ca sa produca legume aromate si aspectuoase, israelienii au importat pamant si l-au pus in ladite. Asa au reusit sa produca astfel de alimente, ce n-au crescut niciodata in Tara Sfanta. Desigur, respectivul pamant este tratat chimic in permanenta, pentru a putea rodi.
Capsuni iradiate
    Legumele si fructele sunt tratate chimic pentru a asigura o productie mare, pentru a rezista mai mult si a-si pastra aspectul de proaspat in galantare. De exmplu, Romania importa capsuni iradiate, al caror proces de coacere este stopat prin acest procedeu. Pietele noastre au fost penetrate de lubenite (pepeni verzi) injectate pentru grabirea coacerii. Acest procedeu a fost asimilat si de unii producatori care activeaza la noi. Riscul cancerigen pe care il presupune agricultura intensiva consta in utilizarea ingrasamintelor chimice, cu predilectie cele azotoase. Datorita gestionarii incorecte si abuzive a acestei tehnologii, plantele acumuleaza cantitati mari de azotati, ce se transforma in azotiti si apoi in nitrozamine - substante deosebit de cancerigene.
Rosii chimice
    Gustul legumelor este conferit de prezenta sarurilor minerale intr-o proportie mai mare ori mai mica. In legumele din import, gratie cultivarii intensive, acestea contin si o mare cantitate de glucide, obtinuta prin cresterea plantelor la lumina artificiala. Pe de alta parte, cele mai multe legume importate nu sunt cultivate direct pe pamant, ca la noi, ci in ghivece ori ladite speciale, de unde si insuficienta sarurilor minerale, cu precadere in continutul tomatelor. Din cauza stimulentelor chimice ce nu caracterizeaza productia autohtona de legume si fructe, Romania reuseste sa obtina maximum 300 tone de rosii la hectar, in vreme ce productia din tarile occidentale atinge si la 600 tone/ha.
Pesticidele otravitoare
   Populatia ar trebui sa evite cumpararea rosiilor ce prezinta excrescente, deoarece coacerea acestora a fost stimulata in exces cu substante chimice. Din nefericire, controlul pesticidelor si al ingrasamintelor sintetice in cultivarea legumelor si fructelor in Romania este inexistent.
    Multi cultivatori romani, pentru a combate daunatorii si a ajuta cresterea plantelor, folosesc pesticide, fara insa a respecta cantitatile si modul de administrare prescrise. Care pesticide ajung tot mai greu in Comunitatea Europeana - datorita noilor reglementari si a tendintei de asigurare a produselor ecologice - si tot mai usor la noi, deoarece producatorii sunt gata sa le vanda ieftin, numai sa scape de ele. Incepand cu anul 1991, Departamentul Agriculturii al SUA a monitorizat si testat alimente prelevate din Romania, pentru a determina nivelul reziduurilor si pesticidelor continute. Recent, s-a ajuns la concluzia ca nivelul acestor reziduuri depaseste limita de siguranta stabilita de EPA (Administratia pentru Protectia Mediului).
Cele mai periculoase alimente la acest capitol au fost stabilite a fi merele (motiv din care s-a recomandat consumarea lor fara coaja), sucurile de mere, fructele conservate industrial si strugurii.
Atac la creier
    Specialistii au ajuns la concluzia ca intre excesul folosirii pesticidelor si tulburarile de comportament (hiperactivitatea si autismul), inregistrate in special in randul copiilor si adolescentilor, exista o foarte stransa legatura. Totodata, expunerea la rezidiile pesticidelor are legatura cu dezvoltarea necorespunzatoare a creierului si a sistemului nervos. Aceste toxine sunt banuite a fi responsabile in aparitia diverselor forme de cancer si a unor grave tulburari hormonale. Dovleceii si castravetii tratati chimic contin niveluri ridicate de pesticide cancerigene. Chiar daca anumite substante au fost interzise in cultivarea acestor legume, otravurile au ramas in sol, noile productii fiind, de asemenea, contaminate.
   Alimentele din categoria legumelor si fructelor care contin cel mai ridicat nivel al rezidiilor de pesticide sunt considerate a fi: strugurii, spanacul, rosiile, piersicile, merele si perele, dovleceii de iarna, capsunile, bananele, mazarea, fasolea verde si broccoli. Pentru diminuarea riscurilor la care se expun, consumatorii trebuie sa inlature coaja acelor legume si fructe banuite a fi periculoase pentru sanatate, chiar daca in acest mod se pierd o multime de minerale si vitamine. Iar atunci cand procedeul recomandat nu este posibil, alimentele trebuie sa fie foarte bine spalate, inclusiv cu detergenti speciali produsi recent in Comunitatea Europeana.
Coaja e cea mai periculoasa

   Dintre cele mai periculoase elemente chimice de sinteza, produse pe baza de pesticide, mentionam E 230 (difenil), E 231 (ortofenil) si E 233 (tiabendazol). Aceste pesticide, injectate in coaja fructelor, sunt utilizate pentru protejarea citricelor de mucegaiuri, boli, daunatori si pastrarea aspectului in timpul transportului si comercializarii. Ele provoaca alergii in urma atingerii fructelor si chiar hemoragii interne. Un sfat pe care ni-l dau specialistii este acela de a nu consuma coaja citricelor in diverse preparate - cum sunt prajiturile, coliva, torturile si alte dulciuri -, pentru a le aromatiza. In UE nu se foloseste acest procedeu, motiv din care E 230, E 231 si E 233 nici n-au fost interzise. Alte substante de sinteza periculoase folosite in cultivarea legumelor si fructelor sunt etilena si retardantii. Substanta organica numita etilena este un bioregulator vegetal ce modifica cresterea, nutritia si rezistenta organismelor, producand stimulari, inhibari sau modificari calitative ale cresterii si dezvoltarii plantelor. Ea stimuleaza coacerea fructelor carnoase, influenteaza procesul de imbatranire a plantelor si inhiba diviziunea celulara. Retardantii stopeaza sau incetinesc cresterea organelor vegetative, in special a tulpinilor si lastarilor laterali, stimuland inflorirea si fructificarea.