joi, 9 aprilie 2015

Efecte ale fructelor şi legumelor închise la culoare

Putina lume stie ca multe dintre fructele si legumele din spectrul negru de culori, practic ceva intermediar intre indigoul spre negru si visiniul cel mai inchis, contin un colorant polifenolic numit RESVERATROL, adica de departe cel mai puternic factor natural anti-oxidant cunoscut.
Cand am folosit in limbaj medical cuvantul ”anti-oxidant” primul lucru la care trebuie sa va ganditi este ”anti-cancer” (atat preventie, cat si terapie naturala), anti-imbatranire si status antiinflamator; dar nu numai atat!
Dar oare aceasta minune a cerului (Resveratrolul) sa stie sa faca doar atat? Nici pe departe! Hai sa vedem impreuna:
– Intai de toate se gaseste in general in fructele de culoare indigo-visiniu spre negru (dar nu numai): dude NEGRE, cirese NEGRE, struguri NEGRI, samburii de struguri NEGRI (dar si albi), mure NEGRE, corcoduse NEGRE, coacaze NEGRE, prunele inchise la culoare, AFINE, varza rosie, ceapa rosie, merele VIOLET, salata Lollo, lintea NEAGRA, fasolea NEAGRA, dar si din varza de Bruxelles (care poate fi consumata si fiarta), fragi, alune. Ultimele 3 sunt varietatile de legume si fructe care nu prezinta culoarea NEAGRA, dar contin totusi Resveratrol intr-o cantitate mica!
– Resveratrol exista intr-o cantitate de 50-100 mg/g pielita de strugure, mai mult decat dublul oricarei alte surse identificate
– Are un efect de distrugere tumorala directa, actionand impotriva oricarui tip de localizare tumorala, dar mai ales asupra celor hormono-dependente (san, uter, ovar, testicul, prostata, ficat, stomac) si a melanomului malign (cea mai periculoasa localizare canceroasa a pielii si una dintre primele 3 localizari tumorale ca agresivitate). Inhiba proliferarea celulelor maligne si le induce apoptoza (moartea)
– Blocheaza formarea de vase de sange in jurul tumorii, dar si metastazarea celulelor maligne. Acest lucru mai stie sa-l faca genisteina si daidzaina din SOIA (alta minune de planta), acidul alfa-linolenic (omega 3) din uleiul de in si sulforafanul din crucifere (varza, broccoli, conopida)
– Confera o protectie deosebita materialului genetic nuclear (ADN), ferindu-l de mutatii
– Este SINGURUL anti-oxidant care actioneaza direct pe gena Matusalemica (sau ”gena longevitatii”) avand capacitatea de a creste durata si calitatea vietii
– Are si efect de potentator de efect (bioflavonoid) pentru toate mineralele si vitaminele intalnite in cale, amplificand efectele acestora de zeci-sute de ori !!!
– Are un potential anti-oxidant de 50 de ori superior vitaminelor C si E la un loc + ­ de 14 ori activitatea izoenzimei Mn-SOD si de-asemenea ­ cantitatea de glutation intraelulara
– Este de 10-20 de ori mai puternic decat vitamina E in protectia anti-oxidativa a LDL-colesterolului
– Este un vasodilatator arterial, actionand direct si stimuland enzima care produce NO (eNOS)
– Se opune expansiunii fibroase a cicatricei post-infarct miocardic
– Inca din 1985 se stie ca are capacitatea de a inhiba agregarea plachetara indusa de trombina si ADP (Kimura) => efect anti-trombotic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu